Замовити дзвінок 0
info@prom-nasos.com.ua
0
Кошик
0 грн.
(пусто)
Товар в корзині!
Насоси промислові
Насоси за типом
Насоси за типом рідини
Торцеві ущільнення
Торцеве ущільнення для насоса
Внутрішні пристрої колон і апаратів
Пластикова колонна насадка Plastic Tower packing
Ще
Каталог товарів

Дріжджі для пива, спирту, віскі

Дріжджі для пива, спирту, віскі

Бродіння, ферментація - назва мікробіологічного процесу, що йде завдяки дріжджам. Суть гранично проста: дріжджі використовують як «паливо» різні види цукру - цукрозу, фруктозу, глюкозу. Здійснюючи хімічну реакцію, дріжджові грибки виробляють енергію. Це і є ферментація. Її побічним ефектом є виділення вуглекислого газу та етилового спирту (етанолу). Однак побічним такий ефект є тільки для самих дріжджів у процесі їхньої життєдіяльності.

Для тих, хто взяв дріжджовий грибок «в обіг», вироблення етанолу - саме основний процес, заради якого все й починається.

Без дріжджів, які здійснюють ферментацію, не можна приготувати алкоголь - ні слабкий, ні міцний. Виняток становить хіба що бродіння, в основі якої лежить діяльність не дріжджів, а цвілевих грибків (цвілі), як у випадку з саке. Навіть не маючи у розпорядженні стерильної лабораторії, будь-хто може в домашніх умовах отримати алкогольний напій. Для цього достатньо мати самі дріжджі і те, що вони беруть участь як основу. З соків ягід та фруктів отримують вино, а з солоду, що міститься в зернових культурах - пиво, квас. Отримавши в результаті ферментації брагу, її можна перегнати - результатом стане міцніший алкогольний напій: горілка, коньяк, віскі тощо.

Різновиди дріжджів

Angel BF16

Людству відомі сотні видів дріжджів, які в процесі безкисневого (анаеробного) бродіння виробляють етиловий спирт. Популярністю користуються, зокрема, Saccharomyces cerevisiae (пекарські дріжджі). Вони допомагають отримувати алкогольні напої. Причому не слід плутати вихідні хлібопекарські дріжджі з тими, які використовують для приготування алкоголю.

Штами, які використовують як розпушувач для приготування випічки, також запускають процес ферментації. Термообробка усуває одержаний спирт, вуглекислий газ надає хлібу губчасту структуру. За допомогою таких дріжджів деякі самогонники готують брагу на основі цукру та інших видів сировини. Однак отримати якісний напій, застосовуючи звичайні хлібопекарські дріжджі практично неможливо.

На ринку існує досить інших штамів, які набагато більш підходять для приготування алкоголю:

  1. Пивні дріжджі - основа приготування пива, і навіть зернової браги (наприклад, для віскі). Ферментація з їх застосуванням йде повільніше, а спирту виробляється більше, ніж при використанні хлібопекарських дріжджів. Швидкість процесу та вироблення спирту - основні критерії вибору для будь-яких різновидів. 
  2. Винні дріжджі - вже інші штами. Їх застосування підвищує вихід спирту, підвищує стійкість до двоокису сірки - ще одного побічного продукту. Застосовуючи винні дріжджі, отримують напої з добрими органолептичними властивостями (приємним смаком, ароматом) із фруктових, ягідних соків. 
  3. Спиртові дріжджі (турбо-дріжджі) отримали свою назву саме тому, що працюють найшвидше. Саме з них найчастіше готують самогон - міцні алкогольні напої.

Особливості спиртових дріжджів

Окрім дріжджового грибка, суміш містить поживні речовини для них - ферментація відбувається швидше. Підбирають найсильніші штами дріжджів, які толерантні до етилового спирту. Мета - зробити так, щоб процес йшов прискорено, стабільно, забезпечуючи приємний смак та аромат готового напою за дотримання низки умов. У склад входять поживні речовини - за рахунок них вдається підтримати в бразі бажаний рівень азоту, а також вітамінних та мінеральних компонентів. Завдяки цьому дріжджові грибки забезпечують повноцінну ферментацію, створюючи потрібні умови народження напоїв з хорошими органолептичними властивостями.

Крім самих грибків і живильного середовища для них, спиртові дріжджі для самогоноваріння нерідко включають регулятор кислотності та гасник піни - без нього важко обійтись, коли бродіння йде з високою швидкістю. Щоб отримувати брагу підвищеної чистоти, можна купити дріжджі, до складу яких входять сорбенти. Зрештою, можна підібрати такі спиртові дріжджі, які спеціально призначені для отримання напоїв на основі тієї чи іншої браги: фруктовий, зерновий. Випускаються, наприклад, штами для горілки, кальвадосу, віскі. За рахунок складу активно відбувається ферментація певних сполук, зберігаються органолептичні властивості сировини.

Kodzi Angel Leaven

Переваги спиртових дріжджів

Кілька плюсів, які характеризують цей тип дріжджового грибка, відрізняють його від інших різновидів:

  1. Термін ферментації зменшено. Щоб відбулося повне зброджування, при використанні хлібопекарських, пивних чи винних дріжджів потрібно від тижня до двох місяців. А от якщо використовувати спиртові, то термін ферментації скорочується часто до двох-трьох діб. Є деякі штами, які взагалі дозволяють вкластися в одну добу.
  2. Толерантність до етилового спирту збільшена. Це ще один привід купити спиртові дріжджі, особливо для приготування міцних напоїв. Звичайний дріжджовий грибок не витримує надто високого рівня етанолу у бразі. Адже спирт є отрутою, тому порівняно низький рівень 12–14 градусів для пивних дріжджів вже є критичним. Винні тримаються до 15-градусного рівня. Спиртові дріжджі продовжують жити та функціонувати аж до позначок 20–23 градуси. Остаточну міцність браги регулюють, змінюючи об'єм грибка та цукру, а також температуру.
  3. Цукру краще зброджуються. Будова дріжджового грибка не дозволяє йому споживати декстрин та деякі інші цукру - Наприклад, із сировини, у якому міститься крохмаль. Наприклад, залишкові цукру є в пиві, звідси щільність і характерний смак напою. Спиртові дріжджі постачають ферментами, завдяки яким цукру, що не зброджуються, розщеплюються. Підсумковий вихід спирту підвищується, чому допомагає згадана толерантність грибка до алкоголю.
  4. У сучасних спиртових дріжджів на виході виходять напої з хорошими органолептичними властивостями і до того ж досить чисті. Нерідко люди, зайняті самогоноварінням та виробництвом домашнього алкоголю, критикують швидку ферментацію за те, що вона залишає продукт без смаку та запаху, а поживні речовини, залишившись частково без діла, погіршують якість продукту. На щастя, технології розвиваються.

Так що сьогодні найкращі дріжджі забезпечують високу якість напою. До того ж можна регулювати їхню концентрацію, температуру, кислотність. та інші параметри.

Підбір та купівля спиртових дріжджів

Не слід сприймати дріжджовий грибок як щось універсальне. Адже він не лише забезпечує виробництво етилового спирту. Він також визначає смак та аромат одержуваного напою. На це впливають побічні сполуки, які виробляються у процесі.

Це можуть бути вищі спирти, ефіри, різні види кислот тощо. Такі речовини залишаються в малих, іноді мікроскопічних дозах, але завдяки їм ми розрізняємо спиртні напої не лише за фортецею. І це, звичайно, дуже важливо враховувати, вирішуючи, як вибрати спиртові дріжджі і на які критерії орієнтуватись.

Представлені на ринку різновиди відмінні органолептичними властивостями:

Angel Turbo Super

Дріжджі для самогону

Виходить дистилят на основі цукру, і чим швидше, тим краще. Брага має бути нейтральною та чистою. Стануть в нагоді майже будь-які турбо-дріжджі з універсальними характеристиками, з поживними речовинами, з регулятором кислотності та гасителем піни. Сорбенти вбирають побічні продукти із неприємним запахом. Мета - максимально знизити термін ферментації.

Дріжджі для горілки

Органолептичні властивості є важливими, але не принципово. Оскільки горілка є ректифікатом, за достатньої навички вдається зберегти смак та запах сировини із вмістом крохмалю. Дріжджі повинні бути чистими та з підживленням. Термін ферментації також має бути не надто великим.

Дріжджі для зернової браги

Тут важливі побічні сполуки, які визначають смак та аромат віскі та інших напоїв. Тут важливо застосування спиртових дріжджів з особливими властивостями. Вони стійко переносять вплив етанолу та нагрівання. Самі грибки та живильне середовище підібрані так, щоб створювати смак та аромат зернових дистилятів. У коротку фазу перед анаеробним бродінням знижений ризик зараження браги.

Дріжджі для фруктової браги

Зберігаються смак та аромат вихідної сировини. Шляхом ферментації отримують фруктовий дистилят з добрими. органолептичні властивості. При цьому винні дріжджі повинні бути нейтральним, оскільки у винограді вже є все необхідне для бродіння.

Каталог товарів
Насоси промислові
Насоси промислові
Насоси за типом
Насоси за типом рідини
Насоси по галузі за призначенням
Промислові насоси
Насоси по виробниках
Торцеві ущільнення
Торцеві ущільнення
Торцеве ущільнення для насоса
Внутрішні пристрої колон і апаратів
Внутрішні пристрої колон і апаратів
Пластикова колонна насадка Plastic Tower packing
Каталог товарів
Насоси промисловіНасоси промислові
Насоси за типом
Насоси за типом рідини
Торцеві ущільненняТорцеві ущільнення
Торцеве ущільнення для насоса
Ще категорії
0
Кошик
0 грн.
(пусто)
Товар в корзині!
Please select the language