НОВІ МЕХАНІЧНО ТА ТЕМПЕРАТУРНО СТІЙКІ ПЛАСТИКИ ДЛЯ СУЧАСНИХ ХІМІЧНИХ НАСОСІВ

Корпуси хімічних насосів, які представлені в нашому магазині можуть виготовлятись з з різних матеріалів на вибір покупця, включаючи PP (поліпропілен), GFRPP (поліпропілен із скловолокном), CFRPP (поліпропілен із вуглецевим волокном), PVDF (полівінілідендіфторид), GFRETFE (Етилентетрафторетилен, ETFE, армований скловолокном), CFRETFE (ETFE, наповнений вуглецевим волокном) та PTFE.

Серед матеріалів з яких виготовляються проточні частини хімічних насосів поліпропілен (PP) вже давно займає чільне місце. Таким широким застосуванням він завдячує відносній універсальності та дешевизні. Поліпропілен має гарний баланс властивостей і вартості, якого не досягає більшість термопластів. Поліпропілен забезпечує легкість обробки, відмінну хімічну стійкість і хороші механічні властивості.

Проте є дві характеристики за якими він значно поступається металам – механічна стійкість та максимальні температура експлуатації.

НОВІ МЕХАНІЧНО ТА ТЕМПЕРАТУРНО СТІЙКІ ПЛАСТИКИ ДЛЯ СУЧАСНИХ ХІМІЧНИХ НАСОСІВ

Відносне об’ємне абразивне стирання різних матеріалів у відповідності з методом дослідження абразивного зношення в абразивній суміші (ISO 15527) – менші значення кращі.

Для покращення цих показників були розроблені технології армування пластику скловолокном (GFRP) та вуглецевим волокном (CFRP).

Пластики CFRP і GFRP відрізняються насамперед використанням різних волокон. Пластмаси з додаванням вуглецевих волокон мають значно більшу міцність, а також легші за рахунок меншої щільності. CFRP у п’ять разів легший за сталь і має лише близько 60 відсотків ваги алюмінію та використовується там, де інші матеріали досягають межі своєї несучої здатності . Також важливими властивостями CFRP є його висока стійкість, низьке теплове розширення та рентгенівська прозорість. Перевага пластиків з додаванням скловолокна у нижчій вартості та дещо вищій стійкості до ударних навантажень і зсуву.

Немає обмежень для можливого застосування CFRP. Найпоширенішим застосуванням CFRP є аерокосмічна, автомобільна промисловість та вітрова енергетика. Також CFRP застосовують у медичній техніці, робототехніці, технологіях автоматизації, вимірювальній техніці та оптиці, а також у машинобудуванні та в секторі спорту та відпочинку.

GFRP поліпропілен (PP) армований скловолокном має кращі показники міцності на розрив, пружності під час розтягу, вища максимальна робоча температура (70°C), краща стабільність розмірів при формуванні при зменшені міцності на розрив.

Значно кращі показників відносно стійкості хімічної і механічної та температурної можна досягти використовуючи як матеріал насосної частини полівінілідендіфторид – PVDF. Цей матеріал має хорошу стійкість до стирання, найвищу міцність на розрив з усіх фторуглеродів окрім етилентетрафторетилену ETFE. Хороша загальна хімічна стійкість, та максимальна робоча температура до 95°C. Недоліками даного матеріалу є висока вартість, неможливість застосування армуючих волокон та погана стійкість до концентрованих димних кислот.

Етилентетрафторетилен – ETFE має значні переваги над PVDF. Навіть при низьких температурах він має високу ударну міцність і досить жорсткий за стандартами фторполімеру. Може бути армований скловолокном та вуглецевим волокном, що забезпечують ще вищі механічні характеристики. Має найвищу міцність на розрив подібну до поліпропілену. Його хімічна стійкість, не поступається хоча і не настільки хороша, як у PTFE, особливо до кетонів і галогенованих вуглеводнів.

Армований скловолокном (GFRETFE) або вуглецевим волокном (CFRETFE) етилентетрафторетилен має підвищену міцність на розрив, модуль пружності під час розтягу, вищу стійкість до високих температур та менше лінійне розширення порівняно з немодифікованим ETFE.

Матеріал PP / GFRPP може витримувати температуру до 75 ℃. Матеріал PVDF може витримувати температуру до 95 ℃. Матеріал CFRETFE може витримувати температуру до 150 ℃.

НОВІ МЕХАНІЧНО ТА ТЕМПЕРАТУРНО СТІЙКІ ПЛАСТИКИ ДЛЯ СУЧАСНИХ ХІМІЧНИХ НАСОСІВ

Правильний вибір матеріалу корпусу насоса залежить від виду хімічної речовини, яку перекачуватиме обладнання та її концентрації.

НОВІ МЕХАНІЧНО ТА ТЕМПЕРАТУРНО СТІЙКІ ПЛАСТИКИ ДЛЯ СУЧАСНИХ ХІМІЧНИХ НАСОСІВ
  • ● – відмінно
  • ○ – добре
  • △ – задовільно
  • × - погано